FIUMANKA 2018 Davor Perović: Maxi Jena napokon može pobijediti, dao sam sve od sebe da Željko ne pobjedi

Četvrtak, 07. lipnja 2018. 20:40 Napisao  I. V.

Ne, nisam mu zabranio nastup, ha, ha... Željko ove sezone jedri s nama na Saloni 42, Shining Umago se prodaje, kaže Davor Perović o bratu Željku, peterostrukom uzastopnom pobjedniku

Davor Perović u uredu Fiumanke
Davor Perović u uredu Fiumanke

Najvažnija vijest 19. Fiumanke dolazi izravno iz ureda tradicionalne regate, koji je počeo raditi od četvrtka kada je zaprimio osamdesetak prijava.

Ove godine među prijavljenima neće biti krstaša Shining Umago! Gdje je njegov skipper Željko Perović?

- Shininga nema, ali je Željko Perović ovdje! Ove godine Željko jedri s Davorom Perovićem, znakovito naglašava Davor Perović, Željkov brat koji je prije bezmalo dvadeset godina pokrenuo projekt Fiumanka.

Davor Perović tada nije mogao ni pretpostaviti da će Fiumanka postati najglasovitiji riječki pomorski proizvod nakon Whiteheadova torpeda, a kamo li da će brat Željko pet puta uzastopno pobijediti.

- Ne, nisam mu zabranio nastup, ha, ha... Željko ove sezone jedri s nama na Saloni 42, Shining Umago se prodaje! Što se tiče ostalog, nema nekih velikih iznenađenja. Maxi Jena ove godine napokon može pobijediti nakon dva pokušaja. Evo, ja sam dao sve od sebe da Željko ove godine ne pobjedi, ha, ha... Ove godine ima jedan novi kandidat za prvo mjesto, Samo Žvan ove godine dolazi s novim brodom TP52. On je 2012. godine pobijedio Fiumanku na drugom, manjem brodu. Ovaj novi ide odlično, pobijedio na zadnjoj regati Adriatic Europe. Maxi Jena ipak je najveći favorit, ali Fiumanka je više taktička regata, pa je svašta moguće, govori Perović.

Pred svaku regatu jedriličarima je najvažnije vremenska prognoza:

- Prema prognozi imamo vjetar, sunce, bonacu, kišu... sve što se može! Kažu da u Rijeci puše samo kada je Fiumanka, zaključuje Perović.

Prošle sezone Shining Umago pobijedio je ispred Maxi Jene na kojoj je ove godine skipper Gasper Vincec, posadu predvodi poznati Ivan Kljaković Gašpić.

Uz spomenutog debitanta TP52, među favotirima su kao i uvijek Adriatic Europa s Dušanom Puhom i Molo Longo s Rajkom Kujundžićem.

Subota, 9. lipnja
09:00 - 19:00 Akcija HGK „Kupujmo hrvatsko“, uz cjelodnevni zabavni program (Riva Boduli)
09:00 - 19:00 Sajam Plavo-zeleni Expo; ponuđači različitih usluga u nautici (trg ispred Terminala)
08:00 - 11:00 Radno vrijeme ureda za prijave na Fiumanku (Terminal, 1.kat)
12:00 - Start 19. Fiumanke na ruti Rijeka – Kostrena – Omišalj – Rijeka
19:00 Sailing party uz Super Cover Bend (Corto Maltese,Terminal)
20:30 Ceremonija proglašenja pobjednika, vatromet
22:00 Koncert; Koktelsi i PleteRi (Gat Karoline Riječke)