NIVES JELOVICA

Od ženskog boćanja ne možeš živjeti

Subota, 08. prosinca 2018. 15:19 Napisao/la  V. P.

Zadovoljna sam s većim dijelom sezone, ali sa Svjetskim prvenstvom nisam. Iako sam se dobro pripremila, ispalo je da nisam, jer su tereni bili glatki skoro kao led na šta nisam navikla, kaže najbolja hrvatska boćarica

Nives Jelovica (BK Labin)
Nives Jelovica (BK Labin)

Boćarska sezona je ušla u zimsku stanku.

Najbolja hrvatska boćarica Nives Jelovica svakodnevno je u boćanju.

Posao tajnice Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije drži vezanom za boćanje i kada ne trenira.

- Rezime sezone bio bi tri zlata i srebro na prvenstvima Hrvatske, zlato na Mediteranskim igrama i bronca u paru na Svjetskom prvenstvu. Zadovoljna sam s većim dijelom sezone, ali sa Svjetskim prvenstvo nisam. Iako sam se dobro pripremila, ispalo je da nisam jer su tereni bili glatki skoro kao led, na šta nisam navikla, jer mi takvih terena nemamo. Od moguće tri medalje osvojila sam broncu, nadam se da će biti nove prilike. Mediteranske igre su bile sjajne, ali nakon toga preko ljeta je došlo do zasićenja boćama, bilo mi ih je dosta. No, onda je došlo  Svjetsko prvenstvo, pripreme sam odradila kako treba, no završilo je slabije od očekivanog, kaže najbolja hrvatska boćarica Nives Jelovica koja nosi dres Labina.

Jelovica ne staje u zimskoj stanci, sudjelovat će na turniru "On i Ona" sa suprugom Davorom Jelovicom, koji nosi dres riječkog prvoligaša Vargona.

- Čini se da bi ženska reprezentacija trebala ići u Čile na Svjetski kup u veljači ili ožujku. Ne znam hoću li biti u sastavu, još nije potvrđeno da ćemo otići na natjecanje. Prije dvije godine išlo je prvih deset reprezentacija sa Svjetskog prvenstva, a sada bi trebalo ići prvih 12, dodaje Jelovica.

Na mjesto tajnice još uvijek se prilagođava, ne po pitanju sportske strane, više je za sadu muči financijska strana.

- Snalazim se, prošlo je tek nešto više od dva mjeseca od kad sam preuzela funkciju. Radim nešto što volim, pa i kad nešto zapne napraviš lakše jer voliš to raditi. Nemam problema s financijama,  doma se bavim budžetom, samo što je ovaj budžet puno veći pa me to malo muči. Svi zovu, žele nešto pa treba dobro balansirati između želja i mogućnosti, a opet da napravimo sve što je moguće za boćanje i napredak sporta, kaže hrvatska boćarica.

Od boćanja se ne može živjeti.

- Od ženskog boćanja u Hrvatskoj, nikako. Trebalo bi ići van, ali čak ni u Italiji više nema toliko novaca za žene, sve je to preživljavanje. Možda jedino u Francuskoj, ali ni to ne bi mogla. Možda da sam mlađa, bez obitelji i djece, ali ovako ne. Sada sam u Labinu, a zatim ćemo vidjeti. Imam poziv iz Čavle - Škole boćanja, pa ako nađemo zajednički dogovor, možda se preselim. Želja mi je biti trener, jer sam se za to školovala, a u Čavlima bih mogla raditi s najmlađima, pomoći treneru Klariću. No, moram i trenirati, pa ako tome dodamo rad s djecom, rad u tajništvu i igranje  morala bih stalno biti na terenu, a gdje je tu onda obitelj. Tako da ćemo prvo razgovarati i vidjeti šta i kako, zaključila je Nives Jelovica.

Nova tajnica saveza upravo priprema prvo najveće natjecanje.

Boćarski savez Primorsko-goranske županije i Boćarski savez Grada Rijeke idućeg vikenda  na Podvežici domaćini su tradicionalnog međunarodnog juniorskog turnira Božić 2018.

Tim se turnirom zaključuje godine te na njemu sudjeluju najbolji europski i domaći juniori i juniorke.

Na turniru će sudjelovati ekipe iz Francuske, Monaka, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji će se tijekom dva dana nadmetati u klasičnim disciplinama par, pojedinačno i bližanje i izbijanje u krug te miješanom muško-ženskom štafetnom izbijanju.

Program počinje u subotu 15. prosinca u 9 sati, otvaranje i predstavljanje sudionika je zakazano za 11,30 sati, dok je završnica na rasporedu u nedjelju 16. prosinca od 08,30 do 11 sati nakon čega će biti podjela priznanja.