Petak, 18. kolovoza 2017.Autokluba Opatija motorsport predstavio posadu Viliam Prodan - Zoran Raštegorac

Autor Miroslav Krpan Srijeda, 02 studenog 2016 20:31

Odlučili smo se, za naše prilike, za ovaj veliki projekt, a to je prelazak na automobil FIA homologacije R5, kaže Prodan

Prodan - Raštegorac
Prodan - Raštegorac


U organizaciji Autokluba Opatija motorsport, u restaurantu „Molo“ najavljen je nastup trofejne rally posade Viliam Prodan - Zoran Raštegorac na nadolazećem porečkom rally-u.

Pressicu, koju je popratio izniman broj medijskih kuća bila je hrvatska rally premijera trenutno najatraktivnijeg i najrazvijenijeg automobila R5 specifikacije - Ford Fiesta R5, u kojem će Viliam Prodan uskoro nastupiti.

Uz Viliama Prodana i suvozača Zorana Raštegorca, sudjelovali su i Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije i zamjenik gradonačelnika, te Igor Puž, predsjednik AK Opatija motorsport.

-Iznimno nam je drago da će naša posada nastupiti s vozilom ovako velike kategorije. Viliam je najtrofejniji vozač našeg kluba i iznimno mi je drago da je nakon nastupa na Mitropa Kupu te prvenstvu Italije došao je do ove stepenice koja je korak do najvišeg ranga, koji se može dostići u rallyu, a to je WRC. Nadam se da će se njegova karijera, koja je do sada išla samo uzlaznom putanjom, nastaviti i s ovim vozilom, a svi znamo kako je teško doći do ove razine. Izuzetno sam sretan i ponosan što će Viliam i Zoran nastupiti u ovom vozilu, do ostvarenja konačnog cilja, a to je sudjelovanje u WRC-u, istaknuo je Igor Puž.

Nakon niza zapaženih uspjeha, posljednjih sezona u međunarodnoj areni, očito je došao trenutak ulaska u „ligu prvaka“ o čemu Prodan kaže:

- Odlučili smo se, za naše prilike, za ovaj veliki projekt, a to je prelazak na automobil FIA homologacije R5. Godinama smo nastupali s raznim automobilima nižeg ranga, koji nažalost nisu konkurentni za generalku, već samo za svoje klase. Kako smo se godinama dizali rezultatski i u samom pristupu te u pripremi za natjecanja, sada smo se odlučili okušati u jačem automobilu. Ove godine cilj nam je bilo prvenstvo Italije, u kojem smo završili na šestom mjestu, u konkurenciji 20 automobila, što je odličan rezultat za jednu malu hrvatsku posadu. Na Rallyu Poreč, u kojem će desetak posada konkurirati za sam vrh, dat ćemo sve od sebe i nadamo se dobrom rezultatu. Ponosan sam na sebe i na sve ljude oko nas koji nam pomažu u ostvarenju sportskih snova, pa koristim priliku da se zahvalim svim našim partnerima, matičnom klubu i prijateljima, dodao je VIliam Prodan, koji će kroz koji dan napokon sjesti za volan Ford Fieste R5 u društvu svog suvozača Zorana Raštegorca koji također nije skrivao zadovoljstvo prelaskom u viši rang.

Sigurno jedan trenutno najatraktivniji i najrazvijeniji automobil R5 specifikacije u svjetskom razvoju rally automobila stoji uz bok WRC automobilima. Takav automobil je ove sezone u rukama poljskog vozača Kajetana Kajetanovicza potvrdio naslov prvaka Europe u rally-u, a automobil je svojevremeno vozio i bivši as Formule 1 Robert Kubica kao i niz internacionalnih vozača.

– Bit ćemo fokusirani isključivo na samo vozilo koje nam je potpuno novo. Iako smo napravili neka manja testiranja, nadam se da ćemo moći iskoristiti ovaj rally za upoznati se s novim automobilom. Po performansama ovaj auto je za sam vrh, no ponekad u ovom sportu, potrebno je i malo sreće, napomenuo je Zoran Raštegorac.

Ford Fiesta R5 ima pogon na četiri kotača i 300 konjskih snaga te turbo restriktor 32 mm, a auto je gotovo identičan kao i oni koji se natječu na WRC-u, a sama vrijednost automobila je između 250 i 300 tisuća eura.

– Zadovoljstvo je i ponos što imamo ovaj klub koji je ujedno i jedan od najtrofejnijih kolektiva u našem sportskom savezu. Zahvaljujem se sponzorima i privatnom kapitalu koju su prepoznali vrhunske seniorske rezultate te sportski potencijal koji ovakvi nastupi nose na državnom, europskom i svjetskom nivou. Ovo je velika stvar za klub, Sportski savez i grad Opatiju te tvrdim da su sportaši najbolji promicatelji grada i samog sporta. Kao što ste rekli u svakom sportu treba sreće, ja ovdje vidim i jedno veliko iskustvo i znanje, a uz dozu sreće vjerujem da će rezultat biti vrhunski kao i nižoj klasi, rezimirao je Fernando Kirigin uz napomenu da se nada da ćemo dočekati nastup ove posade i na WRC-u.

Očito je da će kraj ovog tjedna (4. i 5. studeni) u Poreču i na cestama zapadne Istre biti vruć asfalt, da će adrenalin podići najavljenih 80-tak automobila iz niza europskih zemalja, među kojima će biti i akteri naše priče.

U subotnje veče u centru Poreča spustit će se zastor na još jednu, očito uspješnu hrvatski rally sezonu.

Morate se prijavit ukoliko želite komentirati

SportCom.hr