MARKO ŠAMANIĆ

Gdje piše da Zamet mora ostati premijerligaš!

Srijeda, 30. siječnja 2019. 12:45 Napisao  I. V.

Mogli smo jednu sezonu igrati ABA ligu, ali se nakon toga klub više ne bi zvao Kvarner 2010 nego Kvarner 2020! Možda se i ovako klub opet ugasi, kaže direktor Kvarnera 2010

Marko Šamanić
Marko Šamanić

 

Marko Šamanić predstavljao je Kvarner 2010 na sastanku predstavnika skupine riječkih klubova s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

Predstavnicima tzv. nositelja kvalitete riječkog sporta zajednički su financijski problemi, njihova opstojnost zadnjih godina najviše ovisi o gradskom proračunu:

- Deset godina radim u klubu i poznajem filozofiju određenih ljudi u riječkom sportu, u sportskom smislu ovo nisu dobra vremena. Ja sam uvijek radije za umjetnost mogućeg nego za kukanje nad nemogućim. Situacija je takva kakva jest, činjenica je da prioriteti u funkcioniranju grada nisu vezani za sport. Međutim, svatko od nas ima mogućnost da se politički aktivira, da pobjedi pet puta na izborima i da onda određuje prioritete. Ova gradska vlast ima apsolutni legitimitet davati sportu i kulturi onoliko koliko ona misli da treba, dobili su mandat da to rade. Time nikoga ne opravdam, niti želim nekome podilaziti. Priča da sport dobiva ovoliko, a kultura onoliko nema smisla. Rijeka će postati prijestolnica europske kulture, grad će od toga puno dobiti. Mi iz sporta često nismo skloni na to tako gledati. Istina je da teško živimo, klubovi zapravo umiru, naglašava Šamanić

Isto je tako činjenica da Grad ne izdvaja manje sredstava za sportske programe nego što je izdvajao prije nekoliko godina, kada su isti klubovi postizali rezultate na ponos riječkog sporta?

- Apsolutno! I ne treba ići u tom smjeru. Mislim da je gradonačenik Obersnel uvidio da kod nas postoji dobra volja, posebice kod nas u Kvarneru, da se postojeći novac na drugačiji način usmjeri. Lako je kukati i prstom upirati u nekog drugoga! Gdje piše da Zamet mora ostati premijerligaš! Mi smo se u košarci ujedinili da ne kokošarimo oko malih sredstava, nego da svi zajedno postane konkurentniji. Gradonačelnik je rekao da će izdvojiti milijun kuna više za svih nas, što nas neće spasiti! Ali nije korektno stalno prstom upirati u nekoga drugoga, svi mi koji radimo u klubovima imamo mogućnost donijeti novac. Svatko od nas trebao bi kupiti ulaznicu za rad u klubovima, pa nisam ni ja došao drugačije u klub. Što se tiče sastanka, na kraju je završilo OK. Svi su učinili mali korak unazad, počelo se razgovarati o onome što je moguće. Nadam se da će klubovi nešto dobiti, da će barem pokriti troškove natjecanja. To znači da svi moramo mijenjati ciljeve. Zar netko misli da je meni bilo lako kada smo ove sezone morali odustati od Premijer lige!? Ili kada smo prije dvije godine odustali od ABA lige?! Koliko sam neprospavanih noći proživio zbog toga! Moram se ponašati u okviru mogućnosti, a ne prema tome što bih ja htio!? Ja sam sebe već vidio u ABA ligi kako sjedim u loži s ljudima iz Partizana, Zvezde... To su bile moje ambicije! Mogli smo jednu sezonu igrati ABA ligu, ali se nakon toga klub više ne bi zvao Kvarner 2010 nego Kvarner 2020! Možda se i ovako klub opet ugasi, ali ću učiniti sve da do toga ne dođe, zaključuje Šamanić.