IVOR ŽUPARIĆ

Vrijeme je da Općina Kostrena dobije svoj bazen

Subota, 06. siječnja 2018. 14:45 Napisao/la  V. P.

Nadam se da će i nova politička garnitura imati sluha, kaže predsjednik Jadrana

VK Jadran Kostrena
VK Jadran Kostrena

Vaterpolosti Prvo B ligaša Jadrana Kostrene prošlu su godinu završili povijesnim nastupom u Kupu Hrvatske.

Jadranaši su upali u dubrovačku skupinu sa Jugom, splitskom Jadranom, Medveščakom i Primorjem EB i nisu se osramotili.

- Bila je to najbolja moguća priprema ekipe za novu sezonu koja počinje za dva tjedna. Žao mi je da se nije igralo u Rijeci, jer bi bilo i više ljudi i medijskog praćenja, ali dana je prednost nižerazrednom natjecanju koje je prijavljeno koji tjedan ranije. Odlazak u Dubrovnik nam je bio i veliki financijski udar, srećom Jug nam je izašao u susret i dosta pomogao na organizacijskom planu, sa smještajem i prehranom. Što se samih utakmica tiče svi su mislili da će s nama lako, ali bez obzira što smo igrali na prostoru većh dimenzija nego što se igra Prva B liga parirali smo svim klubovima dobro. Poveli smo protiv svih osim protiv Juga. Možda je najbolji pokazatelj naše igre u Dubrovniku komentar Marelje, standardnog centra splitskog Jadrana, koji je izlazeći iz bazena rekao "Ljudi, pa oni mogu!". To nam je dobar podstrek za predstojeće natjecanje, počeo je priču predsjednik Jadrana Kostrena Ivor Županić.

Veći dio prošlogodišnje ekipe ostao je na okupu.

Neki su igrači otišli raditi u inzemstvo, ali okosnica će i dalje nositi kapice Jadrana.

Trenersku palicu preuzeo je Andrej Brala jer je Mario Gudić zbog obiteljskih obveza morao usporiti sa vaterpolskim obvezama.

Bez obzira što se Primorje EB ovu sezonu usmjerilo na svoje mlade snage još uvijek će neki juniori igrati i u Jadranu.

- Trebali smo dobiti trojicu mladih perspektivnih za kaljenje, ali dobit ćemo samo jednog, a drugi će povremeno biti naš. To je trenutno najperspektivniji junior Karlo Babić. Radulović koji je igrao za nas će igrati u Delfinu. Mislim da nas neće nedostajati, a ako se slučajno to i dogodi uvijek mogu veterani pomoći. Alen Brala, brat trenera Andreja će također igrati za nas kada nije na brodu. Andrej Brala zbog ozljede mislim da neće moći pomoći ove sezone, već će samo biti trener. Ako bude zaigrao, to će biti uspjeh za nas, dodaje Županić.

Iako orijentacija susjeda na mlade znači manje igrača za Jadran, predsjedniku kostrenskog kolektiva je drago što mladi konačno dobivaju priliku na Kantridi.

- Meni je drago da djeca imaju gdje igrati i to još pod vodstvom najvećeg vaterpoliste sa ovog područja Igora Hinića. Većina tih starijih juniora još nije spojila dvije sezone, ali činjenica je da je mlade trebalo gurati u sezonama kada je bilo novaca i kada su se mogli kaliti i učiti od najvećih vaterpolskih zvijezda. Žao mi je što se oni teško nose s konkurencijom, ali to je zbog nedostatka iskustva. Borit će se za ostanak u ligi i ako u tome uspiju bit će to veliki uspjeh. Igrali smo s njima dvije trening utakmice. Jednu smo dobili, imali smo Josipa Vrlića na svojoj strani, a Primorje Petra Muslima. Druga je završila remijem iako je zaigrao i Hinić, dodaje Županić.

Jadran Kostrena se još uvijek nada bazenu u Kostreni. Bivša načelnica je to uvrstila u projekte za ovu godinu, ali vodstvo kluba još uvijek čeka sastanak sa novim čelništvom od svibnja prošle godine.

- Nadam se da će i nova politička garnitura imati sluha. Mi smo posložili projekt koji nije financijski suviše zahtjevan, jer nije riječ o betonskom bazenu. Govorimo o maksimumu od milijun i pol eura i bio bi gotov za tri do pet mjeseci. Tom bazenu bi gravitirao cijeli istočni dio Rijeke te prsten, Bakar, Grobnik, Kraljevica... Imao bi dimenzije 34x25 tako da bi bio podoban i za plivanje te plivačka natjecanja. Projekt postoji, lokaciju je Županija prihvatila, kao i Općinsko vijeće. Bazen bi bio ispod dvorane, a 25 posto sredstava bi se moglo dobiti od europskih fondova. Postojeće grijanje koje opskrbljuje dvoranu, školu i vrtić dovoljno je i za bazen. Čak su i na Krku zainteresirani za takav projekt. Takvi montažni bazeni sa balonom se rade za plivačka i ostala natjecanja u svijetu. Nadam se da će se novo općinsko vodstvo odlučiti i ipak nastaviti sa tim projektom jer bismo svi time dobili. Djeca bi koristila bazen, stvarali bi se novi vaterpolisti i plivači, okrunili bismo naše postojanje. Mi kroz ovih 16 godina promoviramo Kostrenu, bili smo u vrhu svake lige u kojoj smo se natjecali i mislim da je vrijeme da Kostrena kao jedna od najuspješnijih Općina dobije svoj bazen, poručuje Ivor Županić.

Novo prvenstvo počinje 20. siječnja. Prvu utakmicu Jadran igra sa Delfinom, ako sve bude po planu na Kantridi.

- Mi smo najiskusnija ekipa, bit ću neskroman i reći da pucamo na vrh. Nakon par kola će se vidjeti u kakvom smo stanju i koliko možemo, ali mišljenja sam da ova ekipa može do vrha. Nadam se da ćemo igrati na Kantridi kao gosti Delfina, a ne u Sisku, zaključio je Županić.