Branko Ikić, izbornik: Imamo velike šanse ponoviti dvostruko zlato sa SP 2010.

Utorak, 12. rujna 2017. 10:52 Napisao/la  V. P.

Računamo na prvo mjesto, međutim i Španjolci i Talijani su jaki i njih se najviše bojimo, rekao je Ikić

Stjepko Kesić i Branko Ikić na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Grčkoj
Stjepko Kesić i Branko Ikić na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Grčkoj Foto: Valentina Prokić

Još su preostala dva dana do početka XXXI. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu, koje se u organizaciji SRD Udice, a pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Malog Lošinja održava u lošinjskom akvatoriju.

Sudjelovat će rekordan broj od 18 reprezentacija, a hrvatski podvodni ribolovci prvi su favoriti za osvajanje pojedinačnog i ekipnog zlata.

- Odradili smo duge pripreme tako da dečki dobro upoznaju zone lova. Imam četiri udarna natjecatelja, Gospića, Čubrića, Kesića i Jakupovića i mislim da ćemo napraviti dobar rezultat kako smo napravili i 2010. na Svjetskom prvenstvu u Malom Lošinju. Računamo na prvo mjesto, međutim i Španjolci i Talijani su jaki i njih se najviše bojimo, rekao je izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu Branko Ikić.

Dvije glavne zone su Susak sa dijelom Velih i Malih Srakana te Ilovik. te dvije zone nisu se lovile na svjetskoj smotri prije sedam godina.

- Našli smo posve nove pozicije, važno je da se ne lovi po starim, izlovljenim pozicijama. Dao sam im taj zadatak preko ljeta, kada je dobra vidljivost da se dobro pretraži teren, da nađemo što više i mislim da smo napravili dobar posao. Južni vjetar koji puše ovih dana te kiša će napraviti promjenu i u moru, te tek treba vidjeti kako će se riba ponašati, dodaje izbornik Ikić.

Prije sedam godina Hrvatska je osvojila ekipno i pojedinačno zlato kojim se okitio Malološinjanin Daniel Gospić. Pitanje je može li hrvatski reprezentativci ponoviti dvostruki uspjeh.

- Ne bi trebalo biti teže nego tada. Šanse su nam velike, dobro smo se pripremili. Istina i glavni konkurenti Talijani i Španjolci su se dobro pripremili, ali smatram da imamo prednost pred svima njima, mišljenja je Ikić.

Godine natjecanja pokazale su da izuzev Španjolske i Italije te domaćih lovaca uvijek iskoči netko na koga nitko ne računa.

- Tu su Grci koji već dugo godina dolaze na Lošinj, na natjecanja. Duboki su lovci i poznaju teren. Ima još lovaca koji su napravili temeljitu pripremu tako da i od njih može netko iskočiti u borbi za vrh, dodaje izbornik.

Daniel Gospić najjača je Ikićeva uzdanica, hrvatska perjanica koja u svojoj kolekciji ima naslov svjetskog i euroafričkog prvaka, svjetsku broncu i čak sedam naslova prvaka Hrvatske od kojih pet uzastopnih.

Njegov nastup nije upitan, a uz njega tu su još Slaven Čubrić koji je osvojio broncu na Euro-afričkom prvenstvu u Cadizu prije dvije godine, Stjepko Kesić i Radoslav Jakupović.

Izbornik Ikić još nije odlučio između Kesića i Jakupovića.

Splitski ribolovac Stjepko Kesić jedini je pravi konkurent Gospiću zadnjih nekoliko godina i nacionalna prvenstva redovno završava sa srebrom oko vrata iza Gospića.

Jakupović je Malološinjanin, domaći ribolovac, no Kesić je na oba državna prvenstva u Malom Lošinju bio bolji od Jakupovića.

- Još nisam riješio dvojbu, imam još malo vremena. Ne daj Bože da se nekome nešto dogodi, tako da ću odlučiti zadnji dan nakon što vidim u kakvom su stanju, zaključio je Ikić.

Svečanost otvaranja Euro-afričkog prvenstva na rasporedu je u četvrtak 14. rujna na glavnom gradskom trgu u Malom Lošinju s početkom u 18 sati.