VANJA IVEŠA

Možda nedostaje pozitivnih vibracija iz prošle sezone

Nedjelja, 04. studenog 2018. 20:15 Napisao/la  V. P.

Lani smo imali motiv da se dokažemo, kaže iskusni vratar Opatije

Vanja Iveša (Opatija)
Vanja Iveša (Opatija) Foto: Lario Tus

Vanja Iveša, iskusni vratar, ponovno se jesenas vratio u Opatiju nakon što je u siječnju otišao po drugi puta u Istru 1961.

Iveša je Opatiju prema igračkom rosteru zatekao gotovo onakvu kakvu je ostavio.

- Došao sam nakon što se Opatiji ozlijedio mladi vratar. Nisam imao namjeru igrati više, ali u razgovoru sa trenerom Bogolinom prihvatio sam da se vratim. Opatija je ista, ali očito postoji drugi problem. Možda je došlo do zasićenja, iako to ne razumijem kao sportaš. Kvaliteta postoji, ali u nogometu igraju mali, sitni detalji. Lani smo neke utakmice pobjeđivali  zbog dobre vibre, energije, ono nešto što je kliknulo među nama. Sada možda toga nedostaje, možda je razlog odlazak iz Opatije na Kantridu. Sandro Ugrina puno nedostaje, njegova trka, energija, borbenost, ne znam... Ja sam malo vremena tu i teško mi je pronaći razloge, počeo je priču Vanja Iveša.

Opatija na 14 mjestu i rezultati nikako nisu u skladu sa kvalitetom momčadi:

- Svi tražimo razloge. Nije se ušlo u drugu ligu nakon prošle sezone jer nije bilo uvjeta. Sportski je željeti što više, moje mišljenje je da se možemo pokrenuti prema gore, ali to moramo  sami staviti u glavu i dati ono što možemo i znamo. Možda nedostaje malo priprema, muče nas ozljede, ali bilo je takvih situacija i ranije. Lani je bilo puno pozitivne energije na početku sezone, jer smo imali motiv da se pokažemo, da zaslužujemo Drugu ligu, a ove sezone se krenulo opuštenije i odmah utakmice koje su ranije išle na našu stranu, odu na drugu stranu. Osim toga, sve druge ekipe napreduju, dodaje Iveša.

Opatija će odigrati važnu ulogu u predstojećim kolima u borbi za drugo mjesto između Krka i Orijenta 1919,  obje momčadi igraju protiv Opatije

- Možda je to dobro obzirom na našu situaciju, da se trgnemo, dobijemo motiv, probamo pobijediti i dignuti se na ljestvici. Istina je da su oni mentalno jači, jer imaju dobre rezultate i u vrhu su, ali susjedski derbiji su uvijek dodatni motiv. To će biti zanimljive utakmice, posebno protiv Orijenta 1919 jer vidim da ih ljudi prate, smatra iskusni vratar.

Iako je otišao iz Istre 1961 Iveša još uvijek prati situaciju u Puli.

- Čujem se s bivšim igračima, s Roceom najviše, pratim malo, ali to sve nije ništa novo za Istru. Imao sam ponudu da postanem trener vratar u Puli, ali zapravo to nije imalo veze s nogometom. Meni je od početka uvijek bilo najvažnije nogomet i sport, a onda sve drugo i nije mi žao da sam odbio. Ja se fizički dobro osjećam, ali zanima me taj trenerski posao, no odlučio sam slijediti svoje instinkte. Nema smisla biti trener ako ću biti samo čunj i bacati loptu, draže mi je raditi i pogriješiti pa tako steći iskustvo. Nakon što sam otišao iz Istre mislio sam biti trener, odradio sam jedan semestar u Kostreni, nisam želio školovanje dok sam igrač jer sam viđao kako se to zna izmješati kad istrčiš na teren. No, trener Bogolin me nagovorio da ponovo branim, a i sin mi je u morčićima Opatije, pojašnjava Iveša.

Iskusni vratar sprema se posvetiti trenerskom poslu, ali još uvijek mu je teško govoriti o planovima.

- Prvo ćemo probati izvući najviše iz ove polusezone, a onda ćemo vidjeti kakva je situacija. S trenerom ću vidjeti kakvi su planovi i odlučiti što dalje, zaključio je Vanja Iveša.

3. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Vinogradar 49 59
2 Dubrava Tim kabel 33 48
3 Orijent 1919 11 42
4 Krk 10 36
5 Jadran-Poreč 6 34
6 Dugo Selo -4 34
7 Kurilovec 13 33
8 Zagorec 2 32
9 Vrbovec -3 32
10 HAŠK 8 31
11 Opatija -1 31
12 Trnje 6 30
13 Ponikve -8 30
14 Jarun -10 27
15 Maksimir -7 23
16 Novigrad -15 16
17 Špansko -33 16
18 Zagreb -57 8