ORIJENT 1919 DOBIO KONKURENTA

Dubrava istaknula kandidaturu za Drugu HNL

Subota, 29. prosinca 2018. 15:21 Napisao  I. V.

Lako je moguće da oba kluba postanu drugoligaši

Dubrava istaknula kandidaturu za Drugu HNL
Foto: Lario Tus

 

 

Orijent 1919 postao je  sportski hit u gradu i državi budući da je prema posjeti utakmicama postao gledaniji od većine prvoligaških klubova.

Otkada je u rujnu klub preuzela nova uprava na čelu sa Sašom Matijašom, Orijent 1919 se u prvoj trećeligaškoj polusezoni nametnuo kao jedan od kandidata za plasman u Drugu HNL.

Iako je Matijaš kao strateški cilj odredio povratak u drugu ligu, nitko nije očekivao da će već nakon 17 utakmica Orijent 1919 postati izgledni kandidat za plasman u drugu ligu.

Nije jedini:

- Dubrava želi u Drugu HNL i mi ćemo učiniti sve da u tome uspijemo. U tom smislu potrebno nam je i nekoliko ciljanih pojačanja. Orijent 1919 je pravi klub i veliki konkurent, ali mi smo tu da ga zaustavimo, kazao je trener Dubrave Igor Cvitanović za sportnews.hr.

Sada je jasno da se Orijent 1919 ni slučajno neće u drugu ligu plasirati zato jer se nitko drugi ne želi natjecati u višem rangu kao što se dogodilo prošle sezone.

Dubrava i Orijent 1919 istaknuli su kandidature, u Vinogradaru još uvijek šute.

Vinogradar ima deset bodova prednosti pred Dubravom i Orijentom, ako momčad iz Mladine ostane na okupu, izvjesno će treći put zaredom postati prvak.

Do sada je Vinogradar dvaput odustao od promocije u viši rang, sve upućuje da će odustati treći put jer nema sve potrebne uvjete.

Sve dok se Mladina službeno ne odredi, Dubrava i Orijent slove glavnim kandidatima za popunu druge lige koja će iduće sezone brojati 16 klubova.

Budući da pravo na plasman u Drugu HNL ostvaruju dva prvoplasirana kluba Treće HNL - Zapad lako je moguće da oba kluba postanu drugoligaši.

Važno je da sezonu završe među prva četiri kluba na ljestvici ako Vinogradar odustane.

U propozicijama natjecanja piše sljedeće:
OBNAVLJANJE LIGE
Članak 39.
U natjecateljskoj godini 2018./2019. Drugu HNL će činiti 16 klubova i to: Klub (klubovi) koji je/su u prvenstvu 2017./2018. ispao/li iz Prve HNL, klubovi koji su u prvenstvu 2017./2018. igrali u Drugoj HNL, a nisu se plasirali u Prvu HNL, klubovi koji su se plasirali do zaključno desetog mjesta u Drugoj HNL u natjecateljskoj godini 2017./2018. te tri (3) kluba prvaka tri skupine Treće HNL i drugoplasirani klubovi skupine ZAPAD i skupine ISTOK Treće HNL.
Za popunu jednog mjesta kvalifikacije po dvostrukom kup sustavu igraju 11-to plasirani klub Druge HNL i drugoplasirani klub Treće HNL skupine JUG iz prvenstva 2017./2018.
Kvalifikacijama rukovodi Povjerenik za natjecanje Druge HNL, a domaćin prve utakmice određuje se ždrijebom.
Utakmice kvalifikacija igraju se u cijelosti prema odredbama Propozicija natjecanja Druge HNL uključujući i odredbe o pravu nastupa igrača sukladno odredbama Pravilnika o statusu igrača i registracijama.
Ako ni jedan klub Treće HNL (skupina „ISTOK“, „ZAPAD“ i „JUG“) plasiran od 1. - 4. mjesta ne dobije licencu za Drugu HNL ili odustane od nastupa, u Drugoj HNL u prvenstvu 2018./2019. ostaje 11-toplasirani klub Druge HNL.
U slučaju da neki klub Druge HNL, koji je ostvario sportski rezultat za ostanak u Drugoj HNL ne dobije potrebnu licencu ili odustane od natjecanja u natjecateljskoj godini 2018./2019. zamjenjuje ga 11-toplasirani klub iz 2017./2018. natjecateljske godine Druge HNL ako je dobio potrebnu licencu.
U svakom slučaju posljednje plasirani (12) klub Druge HNL u natjecateljskoj godini 2017./2018. obvezno ispada iz lige.
Ukoliko se niti na jedan način određen ovim člankom ne može popuniti Druga HNL da broji 16. klubova u natjecateljskoj godini 2018./2019. odluku o sastavu lige donijet će Izvršni odbor HNS-a.