BERKOVIĆ OTIŠAO BEZ ODŠTETE

Amateri zimi više ne smiju odlaziti bez privole klubova

Srijeda, 09. siječnja 2019. 16:30 Napisao  I. V.

Nismo Berkoviću radili probleme,  kaže tajnik Krka Željko Dminić

Carlo Berković
Carlo Berković

 

Regionalni trećeligaši ovih dana počinju pripreme za nastavak sezone.

Opatija je prva počela pripreme u srijedu, dan kasnije pripreme počinje Orijent, Krk pripreme počinje početkom idućeg tjedna.

Uoči početka priprema jedini zvučni izlazni transfer ostvario je Krk, vratar Carlo Berković otišao je u Inter iz Zaprešića.

Unatoč tome što je Berković otišao u prvoligaša, Krk neće dobiti ni lipe odštete.

A mogao je možda nešto zaraditi da je iskoristio novo pravilo o registraciji igrača-amatera, koji zimi više ne mogu dobiti istupnice čim ih pismeno zatraže od saveza.

Izvršni odbor HNS-a  temeljem članka 43. Statuta na sjednici održanoj 15. listopada 2018. godine donio je odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu igrača i registracijama.

Izmijenjen je: Članak 17. stavak 7. koji sada glasi: Igrač koji želi promijeniti klub, a nema istupnicu, može pisanim putem zatražiti istupnicu. Ukoliko je istupnica zatražena u ljetnom prijelaznom roku do 31. srpnja, ukoliko ne postoje smetnje predviđene ovim Pravilnikom ili drugim općim aktima HNS-a, klub je obavezan izdati igraču istupnicu. Prijelaz igrača u zimskom prijelaznom roku na temelju zahtjeva (recepisa) od 01. 01. 2019. nije više moguć.

- Nismo Berkoviću radili probleme, mi u praviliu ne radimo probleme ni jednom igraču koji želi napredovati. Recimo, Mario Tadejević je kod nas igrao mjesec dana prije nego što je dobio ponudu iz Islanda, odmah smo mu dali ispisnicu. Tako će biti i dalje ako  neki naš igrač dobije ponudu iz više lige, kaže tajnik Krka Željko Dminić.  

Krk će teško nadomjestiti odlazak tako kvalitetnog vratara, a moguće odlaske najavili su Nikola Totić (?) i Robert Brdar (Češka) što bi bitno umanjilo kvalitetu rostera.

Unatoč tome Krk ne misli koristiti mogućnost da u zimskom prijelaznom roku zaustavi odlaske najboljih igrača.

Što se tiče okosnica momčadi, Opatija i Orijent 1919 za sada su jači nego najesen.

Opatija je jača za 24-godišnjeg stopera Filipa Petanjeka i mladog Ređepa Redžepija, koji je došao iz Orijenta 1919.

Orijent 1919 je za sada jači za Edina Fatića, koji se vratio iz Kopera.

Od zvučnijih imena odlazak iz Opatije najavio je Alen Matovina, nekada stožerni napadač već duže razdoblje ne može redovito trenirati zbog poslovnih obveza pa će vjerojatno nastaviti igrati za neki nižerazredni klub.

Mladi napadač Orijenta 1919 Miroslav Iličić pokušao je otići u Istru 1961, ali do toga neće biti ništa budući da prema novom pravilniku na zimu nigdje ne može otići bez privole matičnog kluba.

Inače, promijenio se i termin prijelaznog roka tzv. amatera, Izvršni odbor HNS-a na sastanku 15. listopada 2018. godine donio je sljedeću odluku:

Igrači amateri koji se natječu u Trećoj HNL i u isključivo amaterskim ligama i igrači amateri koji u natjecateljskoj godini u kojoj se registriraju za drugi klub nisu stariji od 16 godina mogu se registrirati tijekom cijele natjecateljske godine, osim u razdobljima između 15. listopada i 17. siječnja i između 01. ožujka i 14. lipnja.

Dakle, zimski prijelazni rok traje od 17. siječnja do 1. ožujka.