SLOVENSKI KUP

Riječki dečki izbacili klub koji financira Viktor Orban

Četvrtak, 13. rujna 2018. 20:54 Napisao/la  Igor Vranić

Trećeligaš Koper eliminirao vodećeg drugoligaša Naftu 

Slavlje momčadi Kopera nakon velikog uspjeha u kupu
Slavlje momčadi Kopera nakon velikog uspjeha u kupu

 

Trećeligaš Koper u 2. kolu slovenskog Kupa eliminirao je drugoligaša Naftu rezultatom 2:0 (strijelci Vrdoljak, Novinič 80-ag).

U početnoj postavi Kopera igrala su petorica igrača poznatih u riječkoj regiji: vratar Antonio Grlj i četvorica igrača (Edin Fatić, Kristijan Glavaš, Željko Tomić, Matija Petrović) koji su svojedobno nosili dresove Rijeke.

- Ušli smo među osam u Kupu, što je veliki uspjeh. Jedini smo trećeligaši u četvrtfinalu, zadovoljstvo je tim veće što smo izbacili Naftu, koja želi ući u prvu ligu i koja je imala velike ambicije u kupu. Naletjeli su na minu nakon vrhunske predstave naše momčadi. Dobro smo odradili skauting, pripremili smo se kvalitetno i uspjeli smo ih izbaciti. Kada sam došao Koper, bilo je teško skupiti kvalitetne igrače nakon što su klub izbacili iz prve lige. Uspjeli smo sastaviti jaku momčad, odmah smo ušli u treću ligi. U četiri utakmice u prvenstvu ostvarili smo četiri pobjede, nastavili smo tamo gdje smo prošle sezone stali u četvrtoj ligi. Želimo odmah ući u drugu ligu. Nadam se da ćemo nastaviti ovako igrati, polako se vraća publika na tribine u Kopru, na utakmice dolazi po petsto, šesto ljudi, a uvjeti su fantastični, kaže trener Kopera Damir Milinović.

Riječki dečki gaze sve redom u slovenskom nogometu!

Ni Viktor Orban im ništa ne može!

Uspjeh Milinovićeve momčadi odjeknuo je izvan slovenskh granica upravo zbog mađarskog premijera, koji posredstvom svojih tajkuna ulaže u nogomet susjednih zemalja.

Priča o NK-u Nafta vrlo je slična priči o NK-u Osijek protiv kojega u nedjelju igra Rijeka.

Različita su samo imena!

Predsjednik Nafte je Gabor Vég, tajkun iz Zalaegerszega blizak je s Viktorom Orbanom.

Isto kao i počasni predsjednik Osijeka Lőrinc Mészáros.

Vég i Mészáros prvo su se Orbanu dokazali u mađarskom nogometu: Mészáros vodi prvoligaša Puskás Akadémia iz rodnog Orbanova mjesta Felcsúta, Vég je većinski vlasnik Zalaegerszegi TE, poznatijeg po skraćenici ZTE.

Nafta baštini nešto dužu vezu s Orbanom od Osijeka.

Prije Vega klub iz Lendave vodio je Ferenc Horvath, predsjednik Pomurske mađarske samoupravne narodne zajednice (PMSNS) također je dobar s Orbanom.

Horvath je 2016. godine počeo graditi nogometnu akademiju s učeničkim domom u Lendavi, mađarska država uložila je prva 2 mil. eura za realizaciju projekta mađarske zajednice u Lendavi.

Véghovih dolaskom klub iz Lendave našao na listi mađarskih prioriteta tik uz Osijek, koji za gradnju svoje akademije od Orbanove administracije dobiva 6,6 mil. eura.

Lendava dobiva neznatno manje eura na nešto drugačiji način zbog različitih zakona.

U Hrvatskoj je NK Osijek izravni korisnik Orbanovih sredstava, u Sloveniji je NK Nafta neizravni korisnik Orbanovih sredstava koje dobiva posredstvom mađarske zajednice.

Ukratko, riječki dečki iz slovenskog kupa izbacili su momčad kluba koji vodi na drugoligaškoj ljestvici i koji zahvaljujući Viktoru Orbanu barata godišnjim proračunom od cca. 2,5 mil. eura!