SINIŠA KUHARIĆ, ČELNIK FSV-a

Plasman na mlađekadetsko PH najveća nagrada

Nedjelja, 17. svibnja 2015. 16:26 Napisao  Patrik Mršnik

Iza ostvarenog u ovoj generaciji stoji višegodišnji predan i sustavan rad, kaže Kuharić

Siniša Kuharić
Siniša Kuharić

Pobjedom protiv pazinskog Ghia Staffa mlađi kadeti riječkog košarkaškog kluba Flumen Sancti Viti (FSV) ostvarili su povijesni uspjeh plasiravši se na poluzavršnicu Prvenstva Hrvatske. Za kolektiv koji prkosi zakonima tržišta financiranjem sebe samog, bez opipljive pomoći vanjskih subjekata rezultat je to vrijedan divljenja. Mladi igrači će pod vodstvom kapetana momčadi Škrljeva Mladena Šarčevića u konkurenciji deset klubova predstavljati zapadnu regiju na turniru u Zadru koji počinje ove srijede u zadarskim dvorani Jazine i Višnjik. To je bila prilika za razgovor s predsjednikom kluba Sinišom Kuharićem, dobro znanim košarkaškim entuzijastom koji u društvu suradnika, među kojima je i Šarčević piše stranice vrlo lijepe košarkaške priče.

Raspored polufinala mlađekadetskog PH:
1. kolo (Jazine - 20.5)
Zadar – Cibona (17)
Grafičar - Zagerb (19)

2. Kolo (Jazine - 21.5)
Cibona – Grafičar (17)
FSV – Zadar (19).

3. kolo (Višnjik - 22.5)
Grafičar – FSV (18)
Zagreb - Cibona (20)

4. kolo (Jazine - 23.5)
FSV – Zagreb (18)
Zadar – Grafičar (20).

5. kolo (Višnjik - 24.5)
Zagreb – Zadar (10)
Cibona- FSV (12)

Dojam nakon pobjede nad Ghia Staffom. Zasigurno ste ponosni što će se, uvjetno rečeno mali FSV naći u društvu velikih hrvatskih klubova u konkurenciji mlađih kadeta?

Dojmovi su prekrasni, no moram reći da su i zasluženi, ako se zbroji i oduzme sve ono što smo radili kroz cijelu sezonu. Iza ostvarenog u ovoj generaciji stoji višegodišnji predan i sustavan rad s puno uložene energije, znanja ali i novca, kojeg u današnje vrijeme očito ima samo u nogometu.

FSV će se u skupini A nadmetati s domaćinom Zadrom, Cibonom, Zagrebom i Grafičarom iz Ludbrega. Koje su ambicije Riječana?

U prvom redu želimo dostojanstveno predstaviti naš grad i regiju te sve ono što radimo na malo većoj sceni. U svakom slučaju, mi smo svoje za ovu godinu napravili, svaka pobjeda u četiri utakmice s jačim klubovima bit će nam velika nagrada. Mi se nadamo stići do jedne pobjede u skupini, ako se dogodi još koja bit ćemo još sretniji. Favoriti su Zadar, Zagreb i Cibona u situaciji u kojoj na Final four državnog prvenstva prolaze dvije momčadi iz svake skupine.

Veliki tjedan proživio je i Mladen Šarčević. Nakon plasmana Škrljeva u A-1 ligu njegova se skupina mladića pozicionirala na kartu sudionika mlađekadetske poluzavršnice. Ne može se stoga ne spomenuti njegov doprinos s trenerske klupe...

Šarac je prije svega veliki čovjek, "ljudina" sa svim vrhunskim karakteristikama. S druge strane jako voli košarku i zna taj svoj nepopravljivi entuzijazam prenositi na djecu, to je njegov najveći forte u ovom trenutku. Puno i ulaže u svoje znanje tako da kroz to mi svi zajedno učimo. Izuzetna mi je čast i jako sam ponosan na tome što je on dio ekipe FSV-a.

Gdje je ovaj plasman na mlađekadetsku poluzavršnicu označen u fazama razvoja FSV-a?

Mi smo ovime pokazali da smo na dobrom putu što se košarke u mlađim kategorijama tiče. Valja naglasiti da nemamo igrača sa strane, kao što to imaju drugi, jači klubovi iz Hrvatske koji već u ranoj dobi dovode igrače iz drugih sredina. Time smo pokazali da radimo dobar posao, a sljedeći nam je cilj s ovom generacijom podignuti kadetsku razinu na isti nivo. Iako nam je i dalje primarno baziranje na škole košarke, dižemo sustav i prema gore kroz selektiranje igrača koje trenutno imamo.

Seniorske košarke na nižoj razini nema od gašenja B-1 lige. Nedostaje li vam taj segment?

Naravno da nedostaje, prvenstveno igračima juniorske dobi koji osim A-2 lige nemaju gdje nastaviti svoj košarkaški put. Nema klubova, nema stoga ni prostora za mlade igrače. U A-2 ligi postoji pravilo zaštićenog godišta koje mora igrati, ostalo se sve u seniroskoj košarci bazira na iskusnijim igračima. Sigurno da mora postojati nekakva B-liga u kojoj će mladi prosperirati.