Košarkašice Hrvatske i Crne Gore u srijedu igraju prijateljsku utakmicu u Crikvenici

Srijeda, 05. lipnja 2013. 10:34 Napisao/la  Stjepan Lončarić

Gradska dvorana u Crikvenici (20): Hrvatska - Crna Gora. Gošće nam dolaze direktno iz Beograda, gdje su osvojile trofej Srbije pobijedivši i snažnu Kanadu (+31), što dovoljno govori o njihovoj snazi, kaže izbornik Bralić

Stipe Bralić
Stipe Bralić

Iako je prva od dvije pripremne utakmice ženskih košarkaških reprezentacija  Hrvatske i Crne Gore na rasporedu u srijedu (20), igračice su se susrele na prvom jutarnjem treningu u utorak u Gradskoj sportskoj dvorani. Dijelile su termin, jer je Crna gora došla dan ranije od planiranoga, direktno iz Beograda s trofeja Srbije. Korektno, prijateljski. Teretana, teren...

 

Crnogorski izbornik Miodrag Baletić, doveo je na oglednu utakmicu sa našim djevojkama igračice koje igraju diljem svijeta: Škerović, Aleksić, De Forž, Čulafić, Jovanović, Bjelica, Dubljević, Turčiković, Popović, Raković,  uz Bajić, Vučetić i alujović  koej  su članice Budućnosti iz Podgorice.

 

Na  utakmici u srijedu sučelit će se dvije reprezentacije u usponu. Naš izbornik Stipe Bralić ističe kvalitetu sparing-partnerica.

 

- Gošće nam dolaze direktno iz Beograda, gdje su osvojile trofej Srbije pobijedivši i snažnu Kanadu (+31), što dovoljno govori o njihovoj snazi. Nama je utakmica u srijedu šesta u pripremnom razdoblju. Učinili smo veliki pomak na svjetskim rang-listama. Pomakli smo se sa 56. na 21. mjesto koje trenutno zauzimamo. Iza nas su dobri rezultati sa EP, a sve je postignuto iz male baze od 50-60 (polu) profesionalnih igračica. Sada smo u fazi priprema selekcije bez Sandre Mandir, koja se je oprostila od reprezentativnog dresa. Moramo se na to priviknuti. I Anđa Jelavić je u fazi oporavka, odradila je današnji trening bez problema. Nakon ove dvije utakmice sadašnji broj od 15 igračica, smanjiti ćemo za dvije, sa kojima ćemo nastaviti pripreme za EP, kaže Bralić.

 

I dok je naš trener Dejan Koromovac odrađivao individualni dio treninga, izbornik Bralić je nadodao:

 

- Do sada smo odradili dobar posao, posebno na posljednjem turniru. Na utakmici sa Nizozemskom u Ivanićgradu uočili smo  izvjesne greške, na kojima sada radimo na otklanjanju. Tu se kriju naše rezerve. Riječ je o individualnim obrambenim pogreškama, povećanom broju skokova, bržem protoku lopte.... Radimo na tome da se izostanak Mandir što bezbolnije prevlada. Nakon Crikvenice idemo u Mađarsku, tamo imamo na rasporedu dvije utakmice, a do EP i utakmice sa Litvom moramo biti maksimalno spremni, kaže Bralić.

 

Gostujući izbornik nadodao se je našem izborniku, kada je riječ o bazi iz koje se selekcioniraju igračice:

 

- Mi u Crnoj Gori imamo još manje, tek četrdesetak, ali sjajnih igračica. Kao što ste vidjeli, većina ih igra u inozemstvu. Upravo sada su u fazi prijelazni rokovi, mijenjaju se klubovi, prisutna je i izvjesna neizvjesnost. Drago nam je da smo u Crikvenici, gdje često dolaze i naše muške selekcije. Naše protivnice u grupi na EP su Ukrajina, Slovačka i Turska, za koje se ozbiljno spremamo, kaže Baletić.